Formasil Cool


Bakteriálně - enzymatický konzervant pro senážování suchých - trav, jetelů, vojtěšek, jetelo-trav, vojtěško-trav, hrachů, pelušek a lusko-obilné hmoty. Možnost využití i v ekologickém zemědělství. Více

Výrobce: LallemandKód produktu: 44P00089 Doprava a platba Hmotnost: 0.1 kg

4 368 Kč s DPH

ks

Bakteriálně - enzymatický konzervant pro senážování suchých - trav, jetelů, vojtěšek, jetelo-trav, vojtěško-trav, hrachů, pelušek a lusko-obilné hmoty. Možnost využití i v ekologickém zemědělství. Více

Výrobce: LallemandKód produktu: 44P00089 Doprava a platba Hmotnost: 0.1 kg

použití stejné jako Formasil Alfa ovšem pro vyšší sušiny 

Jak z názvu vyplívá Cool by měl zachovat “chladnou hmotu” při velmi vysokých sušinách (viz náš experiment). Toto aditivum obsahuje jak homofermentativní (Pediococcus Pentosaceus), tak heterofermentativní bakterie Lactobacillus Buchneri, jejíž unikátní patentovaný kmen má naše firma VVS Verměřovice k dispozici.

Pediococcus Pentosaceus: Tyto bakterie mléčného kvašení mají narozdíl od klasických Laktobacilů velmi krátký generační interval, jak je vidět v tabulce níže. Generační interval znamená, za jak dlouho bakterie zdvojnásobí své množství. U této konkrétní bakterie to je 20 minut. To má hlavní vliv na extra rychlou produkci kyseliny mléčné, tedy velmi rychlé okyselení hmoty.

Lactobacillus Buchneri 40788: Tento heterofermentativní kmen bakterií produkuje kromě klasické kyseliny mléčné i další kyseliny, které působí jako protiplísňové. Konkrétně je to kyselina octová a monopropylenglykol, který je prekurzorem pro vytváření kyseliny propionové. Právě tyto bakterie zabraňují zaplísnění a zabraňují i sekundární fermentaci. Vhodné je také použití do silážních vaků, kde při vyšší sušině zůstávají místa se vzduchem.

Dále Formasil Cool disponuje enzymy (Endo-1,4-betaxylanáza a Endo-1,3(4)-betaglukanáza), které ze složitých cukrů “vytváří” cukry, které jsou zpřístupněny bakteriím. Velmi laicky se dá říci, že “přidají” 2% cukru do hmoty, což je velký bonus například u vojtěšek.

Cíle efektivního silážování:

  1. Sklizeň ve fázi butonizace (vojtěška, jetel) a metání (trávy)
  2. Zajištění vysoké využitelnosti živin, chutnosti a přijmu krmiva
  3. Potlačení činnosti nežádoucích bakterií
  4. Použití vhodné mechanizace a přizpůsobení organizace senážní linky možnostem rozhrnování a dusání
  5. Potlačení činnosti kvasinek a plísní Udržení ztrát na přijatelné úrovni
  6. Rychlé snížení pH během fermentace
  7. Nenarušení zdravotního stavu zvířat
  8. Snadná a efektivní aplikace roztoku – využití nízko objemových aplikátotorů

Dokáže udržet hmotu stabilní bez zahřívání

Složení

  • Pediococcus pentosaceus NCIMB 12455 (1k2106) > 7,14 x 10 10 CFU/g
  • Lactobacillus buchneri NCIMB 40788 (1k20739) > 1,43 x 1011 CFU/g
  • Endo-1,4-betaxylanáza (EC 3.2.1.8) (1k107) > 2 735 DNS/g
  • Endo-1,3(4)-betaglukanáza (EC 3.2.1.6) (1k106) > 4 995 DNS/g

Dávkování

Standartní aplikátor

  1. Rozpusťte obsah 1 sáčku ve 100 litrech čisté a odstáté vody 
  2. Aplikujte 1,4 l roztoku na tunu píce

Nízko-objemnový aplikátor

  1. Rozpusťte obsah 1 sáčku v 4 litrech vody
  2. Aplikujte 57 ml rozkotu na tunu píce

V případě nejasností se neváhejte obrátit na naše specialisty (kontakty ZDE

provedené pokusy o ověření funkčnosti níže na videu